Wednesday 16 November 2011

Bahan-bahan untuk Laksa Sarawak

Bahan A

5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
sekit halia dan sengkuas
1 batang serai
(semua bahan di atas dikisar bersama)

Bahan B

1 bungkus pes laksa Sarawak 200g(dikisar)
1/2 tin susu cair
sepeket serbuk santan dibancuh dengan air(boleh guna santan segar)
sedikit rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
garam, gula, perisa secukup rasa
air rebusan ayam dan air rebusan udang
1 paket bihun (pilih yang agak tebal) dicelur hingga lembut


Hiasan

daun ketumbar (dihiris halus)
telur dada (dipotong)
ayam direbus dan di racik
udang direbus dan dibuang kulit

Bahan C (untuk sambal)

cili kering
sepaket belacan
(dikisar halus)

Cara-cara membuat kuah
  1. Masukan sedikit minyak masak
  2. Tumiskan rempah kasar sehingga naik baru
  3. Masukan Bahan A dan tumiskan sehingga garing dan naik bau (pastikan api perlahan supaya tidak hangit)
  4. Masukkan pes laksa yang telah dikisar dan tumis sehingga garing
  5. Masukkan santan dan susu cair serta dikacau hingga rata
  6. Masukkan air rebusan ayam dan air rebusan udang
  7. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa
  8. Masak hingga mendidih (boleh dimasuk air jika terlalu pekat)
Sambal
  1. Masukkan sedikit minyak masak
  2. Cili kering dan belacan yang dikisar tadi ditumis sehingga garing
Penyediaan
  1. Masukkan bihun, taugeh, ayam, udang dan daun ketumbar
  2. Curahkan kuah diatasnya
  3. Sambal diletakkan didalam piring yang berasingan bersama limau kasturi

No comments:

Post a Comment